Usein kysytyt kysymykset
Saako Truetype-fontteja käyttää painolle lähetettävissä aineistoissa?
Truetype-, Type 3- ja systemfonteilla tehdyt työt toimivat asiakkaan näytöllä, mutta kirjapainon tulostuksessa fontit eivät välttämättä toimi. Jos kirjapaino korvaa fontit vaikka samannimisellä kirjasimella ja leikkauksella, on hyvin epätodennäköistä, että jälki on halutunlaista. Kirjasinvälistys voi muuttaa tekstijuoksutusta ja jotkut erikoismerkit voivat muuttaa kokonaan merkitystään.
Voiko kuvia lähettää RGB-muodossa?
RGB-kuvat sisältävää sävyjä ja kylläisyyttä enemmän kuin mitä kirjapaino voi painatusvaiheessa toistaa paperille. Jos suunnittelija haluaa muokata kuvia RGB-muodossa, on kirjapainolla mahdollisuus tarjota painon profiilit Phoptoshop työskentelyyn, jolloin asiakas voi jo muokkausvaiheessa nähdä millaiseksi kuvat muodostuvat painatuksessa. Tämä edellyttää myös, että suunnittelijan näyttöpääte on kalibroitu asianmukaisesti.
Mitä on otettava huomioon postscript tallennuksessa?
Varmista aina ennen postscript tallennusta, että käytössäsi on tulostuskelpoiset fontit sekä ajanmukainen kirjoitinkuvaus eli ppd. Uusimmat Mac ja Windows ppd:t löytyvät Adoben nettisivuilta http://www.adobe.fi/support/downloads/main.html. Bookwellilla on aina käytössään uusimmat printerajurit sekä ppd:t.
Paljonko tarvitaan leikkausvaroja?
Painamisen jälkeen arkit taitetaan ja leikataan puhtaaksi, jolloin voi syntyä pieniä heittoja. Jos varoja ei ole, voi esim. kuvan reunaan tulla valkoinen alue. On suositeltavaa, että leikkauksiin ja taittoon menevien väriaiheiden varat ovat vähintään 3 - 5 mm.
Kannet vaativat yleensä aina vähintään 5 mm leikkausvarat. Samoin selän mittatarkkuus kannattaa varmistaa kirjapainolta, koska sivumäärän lisäksi paperilaatu vaikuttaa mittatarkkuuteen. Tarkat ohjeet löydät Prepress-ohjeet sivuiltamme.